Stingray – spelmotor och arkitekturhjälpmedel

Tidigare i höst släppte Autodesk spelmotorn och realtidsrenderaren Stingray. Det är en omfattande ny plattform för utveckling av 3D-spel som bygger på den datadrivna arkitekturen i Bitsquid, spelmotorn Autodesk köpte 2014. Stingray stöder ett flertal industristandarder för arbetsflöden vid spelutveckling samtidigt som programvaran innehåller kraftfulla gränssnitt till Autodesks programvara för 3D-animering. Detta är något som underlättar spelutveckling över flera olika plattformar.

Effektiv och mångsidig

I spelutvecklingsbranschen har Stingray fått ett varmt mottagande. Bland de mest uppskattade fördelarna med programvaran är dess enkelhet – den kortar ledtiderna avsevärt för att färdigställa ett nytt spel. Även Stingrays flexibilitet och mångsidighet får beröm – det är enkelt att experimentera sig fram, och det går lika bra att bygga ett first person shooter-spel som ett rollspel.

 

outcome22015-7-1

 

Interaktion innan byggstart

Men Stingray är minst lika intressant för arkitekter, designers och konstruktörer som den är för spelutvecklare. Genom att ta till exempel en Revit-modell till Stingray öppnas helt nya möjligheter att se, prova på och förstå en konstruktion långt innan den byggts. Spelmotorns digitala realtidsmiljö är programmerad att se ut och kännas som den verkliga, fysiska världen.

Tack vare användarvänliga utvecklingsverktyg och ett visuellt skriptsystem blir det enkelt att programmera objekt, ljuseffekter, element i miljön och material så att de beter sig och reagerar just så som de skulle gjort i verkligheten.

Denna nya nivå av interaktionsmöjligheter gör att man snabbt kan få återkoppling inte bara på vad människor tycker om utseende på interiör och exteriör, utan på hur de faktiskt skull bete sig i den tänkta miljön.

För att skapa interaktivitet och realism i en Revitmodell importeras data först i 3ds Max, där innehåll läggs till scenen. Därefter placeras scenen i Stingray där användaren alltså kan utforska och interagera med modellen.

 

outcome22015-7-2

 

Se den här videon för en kort introduktion till hur Revit, 3ds Max och Stingray fungerar ihop.